Η Γερμανία δεν σχεδιάζει «βραχυπρόθεσμα» να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος

18 hours ago 3

Η Γερμανία δεν σχεδιάζει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος βραχυπρόθεσμα, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να δηλώνει ότι προτεραιότητά της τώρα είναι να σημειώσει «προόδους που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό» προς μια λύση δύο κρατών.

«Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι ύψιστης σημασίας για τη γερμανική κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Επομένως, η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος βραχυπρόθεσμα».

Η απόφαση της Γαλλίας να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο προκάλεσε επίσης την έντονη καταδίκη από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς.

Η στάση της Γερμανίας απέναντι στο Ισραήλ επηρεάζεται έντονα από αυτό που θεωρεί ως ειδική ευθύνη να εξιλεωθεί για το ναζιστικό Ολοκαύτωμα εναντίον των Ευρωπαίων Εβραίων, στο οποίο έξι εκατομμύρια σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Χίτλερ (1933-45).

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την απόφαση αργά την Πέμπτη, λίγο πριν ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη τηλεφωνική κλήση με τη Γαλλία και τη Γερμανία σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα την Παρασκευή.

Άμεση προτεραιότητα της Βρετανίας είναι η ανακούφιση των δεινών στη Γάζα και η διασφάλιση εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δήλωσε την Παρασκευή υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, ακόμη και καθώς ο Στάρμερ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την αναγνώριση του Ισραήλ από τη νέα οντότητα.

«Ένα παλαιστινιακό κράτος που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι σε συνάντηση του συντηρητικού κόμματός του, Φόρτσα Ιτάλια.

Η κίνηση της Γαλλίας, αν και συμβολική, υπογράμμισε την αυξανόμενη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ λόγω του καταστροφικού πολέμου στη Γάζα και θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για να ακολουθήσουν ίσως και άλλα μεγάλα έθνη το παράδειγμα.

Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την κίνηση της Γαλλίας

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σε ανακοίνωσή του με την οποία χαιρετίζει την γαλλική κίνηση, απέδωσε στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας τον ρόλο που διαδραμάτισε «βασικό στην ενθάρρυνση της απόφασης της Γαλλίας να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης», ανέφερε το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

«Ο πρόεδρος Αμπάς προέτρεψε όλες τις χώρες, ιδίως τα ευρωπαϊκά έθνη που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, να το πράξουν βάσει της διεθνώς αποδεκτής λύσης των δύο κρατών», ανέφερε ο Αμπάς.

Η Σαουδική Αραβία πιέζει τη Γαλλία να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον τελευταίο χρόνο με προσπάθειες υπό την ηγεσία του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, δήλωσε πηγή κοντά στην βασιλική αυλή.

Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ – εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967 – μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με μεσολάβηση.

Πολλοί κατηγορούν το Ισραήλ ότι κατέστρεψε τις προοπτικές δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους μέσω της αυξημένης οικοδόμησης οικισμών στη Δυτική Όχθη και ισοπεδώνοντας μεγάλο μέρος της Γάζας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου.

Το Ισραήλ απορρίπτει αυτό.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης(PLO) αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ειρηνικά το 1993, στην έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, η οποία ίδρυσε την Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας ηγείται ο Αμπάς, σε αυτό που οι Παλαιστίνιοι ήλπιζαν ότι θα ήταν ένα σκαλοπάτι προς την κρατική υπόσταση.

Αλλά η Χαμάς και άλλοι Παλαιστίνιοι ισλαμιστές μαχητές που κυριαρχούν στη Γάζα και συχνά συγκρούονται με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη αρνούνται να αναγνωρίσουν το Ισραήλ.

Το ιδρυτικό καταστατικό της Χαμάς του 1988 ζητούσε την καταστροφή του Ισραήλ, αν και οι ηγέτες της Χαμάς έχουν κατά καιρούς προσφέρει μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία με το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Το Ισραήλ το θεωρεί αυτό ως τέχνασμα.

Πηγή: Reuters 

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-