ΝΑΤΟ: Θερμό Φθινόπωρο φέρνει το αμερικανικό Υπ. Αμυνας στις αμυντικές δαπάνες της ΕΕ και της Ελλάδας

3 hours ago 4

Παράθυρο μίνι – αναθεώρησης το ερχόμενο, κιόλας, φθινόπωρο (!) των στόχων δαπανών άμυνας του ΝΑΤΟ -μαζί και των ευρωπαϊκών χωρών μελών του (μη εξαιρουμένης της Ελλάδας) πάνω στην ώρα δηλαδή που θα κλειδώνουν οι προϋπολογισμοί του 2026 ενώ θα έχουν λήξει τα τελεσίγραφα Τραμπ- οι οποίοι συμφωνήθηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής του (24-25 Ιουνίου 2025) βλέπουν διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται πως στην εν λόγω σύνοδο, πριν λιγότερο από ένα μήνα, οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αυξήσουν τις δαπάνες της άμυνας στο 5% του ΑΕΠ τους έως το 2035.

Μάλιστα, η Γερμανία, «πρώτη και καλύτερη» έχει αναλάβει να τρέξει το στόχο αυτό με πρώτο ορόσημο το 2029, σύμφωνα με την προθεσμία την προθεσμία την οποία έχει θέσει το ίδιο το ΝΑΤΟ για όλα τα μέλη του.

Ωστόσο, στο Βερολίνο πριν καν υπογραφούν οι πρώτες παραγγελίες για την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων, υπάρχουν ανησυχίες μήπως ανέβει πολύ περισσότερο ο πήχης των αναγκαίων δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών, μαζί φυσικά και της Γερμανίας, με ορόσημο τη δημοσίευση της περιβόητης νέας «Επισκόπηση της Παγκόσμιας Στάσης» (Global Posture Review) από πλευράς ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες για αμερικανικές πιέσεις για ακόμα μεγαλύτερη ή έστω ταχύτερη (σ.σ. ο ίδιος ο Μερτς είχε κάνει λόγο για ορόσημο «το αργότερο έως το 2029» και όχι το 2029) -σε σχέση με εκείνη που συμφωνήθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ- αποτυπώνονται πολύ έντονα σε μελέτη που δημοσίευτηκε στις 11 Ιουλίου από το Ινστιτούτο της Διεθνής Πολιτικής και Ασφαλείας (SWP – Berlin), το οποίο είναι εξαιρετικά ενημερωμένο για τις τάσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της γερμανικής διπλωματίας, όπου αναφέρεται πως «η αμερικανική δέσμευση στην υποχρέωση αμοιβαίας βοήθειας βάσει του Άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, η ευρωπαϊκή υπόσχεση για αυξημένες αμυντικές δαπάνες και, πάνω απ’ όλα, η καθιέρωση συγκεκριμένων στόχων στρατιωτικής ικανότητας – όλα αυτά είναι καλά νέα για τη συμμαχία».

«Παρ’ όλα αυτά», τονίζουν από το SWP «παραμένει αμφίβολο εάν η αποδοχή ενός υψηλού στόχου δαπανών θα είναι επαρκής για να διατηρήσει τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, τουλάχιστον για μια μεταβατική φάση».

Μ΄άλλα λόγια, στο Βερολίνο, φοβούνται πως ακόμα και το 5% μπορεί να μην αρκεί για να μείνουν οι Αμερικάνοι στην Ευρώπη.

Το newsit.gr υπενθυμίζει στο σημείο αυτό στο διεθνές τύπο έχει αποτυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία το 5% προϋποθέτει την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο υφιστάμενο επίπεδο και όχι τη μείωση της.

Ενδεχόμενη μείωση της θα απαιτούσε αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών πάνω από το…5%.

«Συνεχίζουν να λαμβάνονται ανάμεικτα μηνύματα από την Ουάσινγκτον σχετικά με αυτό.

Η «Επισκόπηση της Παγκόσμιας Στάσης» (Global Posture Review) – μια αναθεώρηση της παγκόσμιας στρατιωτικής παρουσίας της Αμερικής – αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις ΗΠΑ αυτό το φθινόπωρο.

H επισκόπηση αυτή διεξάγεται κάθε 4 χρόνια από το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας. Η τελευταία είχε γίνει το 2021, επί Μπάιντεν. Εκείνη του φθινοπώρου του 2025, θα είναι η πρώτη επί της δεύτερης διακυβέρνησης Τραμπ.

Το αν έχουν βάση οι φόβοι των Γερμανών για αύξηση -πέραν του 5%- στις δαπάνες άμυνας των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, φαίνεται από μία πρόσφατη ανάλυση του έγκυρου αμερικανικού think tank, “Defence Priorities” ενόψει της δημοσίευσης της εν λόγω αμερικανικής «Επισκόπησης» σε 2 – 3 μήνες από σήμερα.

Τι αναφέρει στο συμπέρασμα της ανάλυση που δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουλίου 2025 σε σχέση με το ευρωπαϊκό σκέλος;

Καταρχάς το Defence Priorities προτείνει ξεκάθαρα «περικοπές στη θέση των ΗΠΑ στην Ευρώπη» και συγκεκριμένα:

«Αφαίρεση τριών χερσαίων ταξιαρχιών μάχης, μιας ταξιαρχίας μάχης αεροπορίας, μιας μονάδας αρχηγείου και της προγραμματισμένης ανάπτυξης του MDTF (Multi-Domain Task Force)».

«Μείωση της αεροπορικής και ναυτικής ισχύος των ΗΠΑ στην περιοχή κατά περίπου 50%».

«Μαζί, αυτές οι αλλαγές θα μείωναν το συνολικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ευρώπη κατά 40-50% σε διάστημα τεσσάρων ετών και θα επέστρεφαν τη θέση των ΗΠΑ σε μεγάλο βαθμό στα επίπεδα πριν από το 2014», σύμφωνα με το Defence Priorities.

To ίδιο think tank επισημαίνει πως «οι προσαρμογές» που προτείνει «θα επιτύχουν σημαντική μετατόπιση του βάρους στους συμμάχους, θα διατηρήσουν βασικά μέσα πληροφοριών και προβολής ισχύος, θα αναδιατάξουν δυνατότητες υψηλής ζήτησης που είναι πιθανό να χρειαστούν στην Ασία ή για την άμυνα της χώρας και θα ευθυγραμμίσουν καλύτερα τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη με το επίπεδο και τον τύπο της απειλής που θέτει η Ρωσία στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Οι προγραμματισμένες περικοπές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σταδιακά, με ορισμένες χερσαίες μονάδες μάχης και αεροπορίας να αποχωρούν αμέσως και άλλες να αποσύρονται αργότερα βάσει συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να περιμένουν έως ότου η Ευρώπη είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις δυνατότητες των ΗΠΑ πριν προβούν στις αλλαγές που περιγράφονται εδώ», καταλήγει η ανάλυση του Defence Priorities.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-